Prehrana golobov

Ko v mestnem parku sedemo na klop, nas kaj hitro obkrožijo golobi. Zvedavih oči nas opazujejo in obračajo glave, če nam bo slučajno padel kos kruha ali piškota. Opazimo lahko, da mestni, torej divji golobi, pojedo prav vse kar jim ponudimo. Kljub temu prehrano golobov v ujetništvu izbiramo zelo premišljeno, sploh ko od njih pričakujemo dolge lete ali uspešne razstave.

Osnovna hrana golobov v ujetništvu je skrbno izbrana in uravnotežena mešanica. Pri hranjenju se držimo načela, da posamezen golob dnevno potrebuje količino hrane enako 10% telesne teže. Poznamo veliko različnih mešanic, med osnovne pa štejemo beljakovinsko mešanico brez koruze in pšenice ter mix za vse 4 letne čase, ki jim po potrebi dodajamo druga semena in žitarice. Za golobe ki jih ne razstavljamo in ne tekmujejo je priporočeno izbrati dietno hrano, ki je izredno lahko prebavljiva, ne redi in zagotavlja vse potrebne hranilne snovi. 

 Kaj pa dodatki?

Pred in po vsakem letu je priporočeno prečistiti dihala ptic, pri čemer nam je v veliko pomoč BronhoStar. V hrano ali vodo lahko dodamo tudi Rotosal, pripravek na bazi fosforja ki je nujen v vseh stresnih situacijah, tako po dirkah kot tudi ob menjavi perja, parjenju in valjenju. Pred letom na daljše razdalje lahko dodamo tudi PowerStar, koncentriran dodatek k prehrani v prahu ki zagotavlja veliko počasi sproščujoče se energije. Sorbitol v obliki Hessechol olja bo po letu hitro povrnil moč živali in ji dal zagon za vnaprej. 

Vemo, da golob hrane ki jo zaužije ne prebavi takoj. Hrana se najprej nabira v golši v prsnem košu kot v košarici. To omogoča živali, da naenkrat zaužije večjo količino hrane, ki se potem postopoma giblje proti želodcu. Želodec vseh ptic deluje kot dva mlinska kamna, vse kar prispe se z krčenjem mišic temeljito zmelje in premeša, šele potem se lahko hrana razgradi in izčrpajo hranilne snovi. Da bi olajšali drobljenje trdih žit in s tem izboljšali izkoristek hranil je nujno, da golobom, zraven osnovne hrane ponudimo tudi grit ali drobljen kamen, ki ga bo pojedel in z pomočjo katerega bo krčenje mišic želodca učinkovitejše. 

 

Odoo CMS - a big picture